The Secret of Kells (2009)


Pe scurt : Când simbolistica întâlneşte animaţia, rezultatul atinge aşteptările.

Animaţia azi stă foarte bine. A trecut de mult de vremea când era un gen destinat exclusiv copiilor. Azi, animaţia îşi primeşte laudele binemeritate. Cu toate astea, succesul acestui gen este atins de o restrânsă branşă, puternic financiară : Disney, Pixar şi alte studiouri hollywoodiene. De cealaltă parte găsim şi animaţia japoneză, care are fanii săi de asemenea. Animaţia independentă, de multe ori europeană, făcută cu fonduri reduse a rămas încă puţin accesibilă publicul larg.

„The Secret of Kells” a devenit cunoscut marelui public datorită unei nominalizări la Oscar, fapt ce arată că Academia Americană de Film e de multe ori hulită pe nedrept. Pur şi simplu nu toată lumea poate fi mulţumită şi asta ar trebui acceptat. De exemplu, nu foarte multă lume ar fi auzit de acest film mic fără această nominalizare cu totul neaşteptată.

Filmul irlandez înseamnă fără îndoială o altă experienţă cinematografică. Desenat într-un stil clasic, fără efecte speciale, filmul readuce sau poate chiar prezintă ideea unei animaţii mai simple, dar nicidecum simpliste, mai ales pentru că filmul se bazează pe o simbolistică permanentă. Deşi pare destinat celor cu vârste mai mici, ,The Secret of Kells’ ar reuşi mai greu să aibă vreun efect asupra acestora, iar de multe ori acţiunea cu siguranţă are o tendinţă mult prea înspăimântătoare. Ar putea un efect de moment prin puterea imaginaţiei acestui Brendan, dar filmul e mai degrabă pentru un public mai matur.

Brendan este un copil călugăr dintr-o „fortăreaţă” izolată de lumea de afară. De aceea nici el nu cunoaşte această lume şi e temător să o cunoască în ciuda curiozităţii vârstei sau poate a firii. Pentru a ajuta la scrierea unei cărţi creată pentru a lumina vieţile oamenilor altfel destul de întunecate de prezentul acelei societăţi, el face acei paşi spre lumea de afară, unde descoperă calea de a scrie această carte.

După cum şi descrierea arată, simbolistica din ‚The Secret of Kells’ poartă un mare subtext religios, cartea aceasta existând, dar neexistând. Da, e complicat. Întregul mesaj al filmului este greu de desluşit şi înţeles în totalitate la o primă vizionare. Mai degrabă, la o primă vizionare te poţi lăsa purtat de puterea imaginaţiei lui Brendan din această lume animată diferită, fiindcă de impresionat ea cu siguranţă impresionează. Căutarea semnificaţiei fiecărui element poate că nici nu e vrută sau posibilă.

„The Secret of Kells” va fi pentru mulţi prezentarea unui nou tip de animaţie, ceea ce e extraordinar şi promiţător. Doar astfel genul va ajunge la complexitatea dorită, prin diversificarea metodelor de prezentare a poveştilor animate. Iar cei care imaginează poate că nu o fac toţi în stilul Pixar, iar talentul lor poate că nu reuşeşte să îşi atingă viziunea dorită la aceştia, ci într-un film mic, nu suprafinanţat, dar cu siguranţă nu mai puţin uimitor şi impresionant.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Film și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s